Rast prihoda od indirektnih poreza: PDV generator rasta prihoda UIO BiH

U Bosni i Hercegovini u lipnju ove godine nastavljen je trend rasta prihoda od indirektnih poreza, podaci su Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje

Rast prihoda od indirektnih poreza: PDV generator rasta prihoda UIO BiH

U Bosni i Hercegovini u lipnju ove godine nastavljen je trend rasta prihoda od indirektnih poreza, podaci su Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Prema preliminarnom izvještaju UIO, po vrstama prihoda u lipnju bruto naplata prihoda je porasla za 38,7 milijuna KM ili za 6,9 posto.

Pozitivna kretanja naplate prihoda u lipnju donijela su i rast bruto i neto kumulativne naplate.

Neto efekti za šest mjeseci iznose 80,6 milijuna KM, što predstavlja rast od 3,1 posto u odnosu na neto naplatu u istom razdoblju 2016..

Glavni generator rasta je PDV, kojeg je naplaćeno 49,6 milijuna KM više nego lani. Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO ukazuju i na visok iznos neusklađenih prihoda od 14,2 milijuna KM, od kojeg se znatan dio odnosi na PDV, tako da se nakon usklađivanja uplata s prijavama može očekivati i veći rast PDV-a.

Zabilježene su stope rasta PDV-a na uvoz u prva dva kvartala 2017. od 12,8 posto i 11,2 respektivno.

Međutim, primjetno je pogoršanje trendova u naplati domaćeg PDV-a, koji odražavaju i kretanje domaće potrošnje i rasta dodane vrijednosti nakon faze uvoza. Nakon rasta od 9,5 posto u četvrtom kvartalu 2016., u prvom kvartalu 2017. je zabilježen pad od 2,5 posto, a drugom rast od 2,4 posto u odnosu na referentni kvartal lani.

Od ostalih grupa prihoda, rast je zabilježen kod prihoda od carina (12,3 milijuna KM) i akciza i putarine (ukupno 23,2 milijuna KM).