Objava: 12.6.2017 08:18
Čitanja: 823
Autor: Administrator
Mali poticaji
Zbog poticaja od tri posto prijeti potpuno urušavanje poljoprivredne proizvodnje
Zbog poticaja od tri posto prijeti potpuno urušavanje poljoprivredne proizvodnje
0
0

Stanje u poljoprivredi i stočarstvu na prostoru BiH iz godine u godinu sve je lošije, a veliki broj poljoprivrednika koji su suočeni s gomilom problema odustaje od ove vrste djelatnosti i traži zaradu u nekom drugom sektoru gospodarstva, piše Večernji list BiH.

Identifikacija životinja
Sustav financiranja, odnosno davanja poticaja, je mali i iznosi tek oko 75 milijuna eura na godišnjoj razini, što je u odnosu na zemlje članice EU-a minorno. Posebno je izražen problem identifikacije životinja i nepostojanja sustava za identifikaciju zemljišnih parcela, što otežava uspostavu sustava davanja poticaja po hektaru ili grlu, umjesto dosadašnjih poticaja po kilogramu ili litri. To su neki od zaključaka koje je iznijelo Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze. Iako je sustav identificiranja i kontrole kretanja životinja (SIKKŽ) na čitavom teritoriju BiH davno donesen, kao što je predviđeno Zakonom o veterinarstvu, on ipak na terenu nije zaživio i zbog svega trpe farmeri, a uvoz mesa i mesnih prerađevina iz EU-a u stalnom je porastu i tako će biti u budućnosti.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS