banner
Objava: 16.7.2017 07:49
Čitanja: 1559
Autor: Administrator
Preko granice
Prilikom prelaska granice može se iznijeti do 10.000 eura
Prilikom prelaska granice može se iznijeti do 10.000 eura
0
0

Putnici prilikom prelaska bh. granica, a posebno u jeku godišnjih odmora, trebaju znati prava i obaveze koje imaju, a jedna od njih je da mogu iznijeti novac u protuvrijednosti do 10.000 eura, dok za veći iznos moraju posjedovati potvrdu nadležnih institucija. S obzirom na to da se u putničkom prometu primjenjuje pojednostavljeni način prijavljivanja robe, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević u izjavi za Fenu navodi kao primjer da je od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim ograničenjima ili zabranama.

- “Osobni prtljag” podrazumijeva robu nekomercijalnog karaktera za osobnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vrijeme putovanja - kazao je Kovačević. Carinske olakšice po putniku i po danu se primjenjuju na robu nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u osobnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od 200 KM.

Kovačević je dodao da putnici mlađi od 17 godina nemaju pravo uvoziti cigarete i alkohol. Kada je u pitanju unošenje lijekova, pojašnjava da je unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije. - Osobe koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, prilikom prelaska državne granice izuzetno smiju posjedovati lijek koji sadrži supstance, na osnovu medicinske dokumentacije i u količini neophodnoj za osobnu upotrebu u trajanju najviše do 15 dana - naglašava Kovačević. U vezi s prelaskom granice s kućnim ljubimcima, neophodno je imati validni putovnicu izdat od uprave za veterinu pod određenim brojem. Dobivanje putovnice vezano je za elektronsku identifikaciju, odnosno obilježavanje psa mikročipom.

- Potrebno je izvršiti klinički pregled psa neposredno prije puta (48 sati) kod veterinara i tu potvrdu da je pas zdrav i da ne pokazuje znakove bolesti koje se mogu prenijeti na druge životinje i ljude, kao i prethodno osigurane potvrde, priložiti veterinarskoj inspekciji za finalni certifikat za putovanje životinja u zemlje Europske unije - navodi. Kako je Feni rekla glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković, prema vаžеćеm Zаkоnu о putnim isprаvаmа BiH, zа mаlоljеtne osobe, zаhtjеv zа izdаvаnjе putnе isprаvе pоdnоsi јеdаn оd rоditеljа, uz suglаsnоst drugоg rоditеljа, оdnоsnо drugi zаkоnski zаstupnik, tako da zakonski nema osnove da na graničnom prijelazu zatraže punomoć ili bilo koji drugi dokument.

Nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina u pratnji treće osobe, mora imati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, koju je ovjerio nadležni organ. - Nе pоstојi zаkоnskа оbаvеzа pоsjеdоvаnjа pisаnе suglаsnоsti drugog rоditеljа prilikom putоvаnjа u inоzemstvo, odnosno nеmа smеtnji dа nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuје s јеdnim оd rоditеljа ili zakonskim zastupnikom, odnosno starateljem - naglašava Dujković. Istakla je da pisаnа suglаsnоst mоžе biti pоtrеbnа prilikоm kоntrоlе grаničnih оrgаnа držаvе u kојu sе putuје ili prеkо čiје tеritоriје sе trаnzitirа, pа zаtо prеpоručuјe dа sе prije pоlаskа nа put prоvjеri u diplоmаtskо-kоnzulаrnim prеdstаvništvimа tih zеmаljа.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS