Objava: 23.6.2017 15:29
Čitanja: 3588
Autor: Administrator
Oj Ivane pobratime mio
Kupres će ovoga ljeta s najviše Ivana na svijetu obilježiti dan Svete Obitelji
Kupres će ovoga ljeta s najviše Ivana na svijetu obilježiti dan Svete Obitelji
0
0

Udruga Kupreški kosci, uz snažnu podršku cijele lokalne zajednice, ovoga ljeta okuplja sve Ivane iz zemlje, susjedstva i dijaspore da zajedno sa svojim obiteljima proslave obiteljsku nedjelju 30. srpnja 2017. zajedničkom svetom misom, molitvom i blagoslovom, uz uživanje u ljepotama Kupresa te sudjelovanju u zapisivanju toga trenutka u povijesti rušenjem Guinnessovog rekorda u okupljanju najviše osoba istoga imena na jednom mjestu.

Brojni nositelji imena Ivan, značenja „Bog je milostiv", odazvat će se ovom do sad neviđenom okupljanju iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te dijaspore.

Ime Ivan jedno je od najpopularnijih imena na ovim prostorima kroz desetljeća, a jedan od prvih i najistaknutijih nositelja toga imena je Ivan Krstitelj čiji se dan obilježava 24. lipnja.

Većinu podataka o Ivanu saznaje se iz evanđelja, a ime mu je nadjenuto upravo zbog značenja „Bog je milostiv", s obzirom da je stigao roditeljima kada su već bili u poodmakloj dobi. Živio je kao pustinjak i propovijedao je blizinu kraljevstva Božjeg te pozivao svoje sunarodnjake na pokajanje svojih grijeha i krštenje. Evanđelja pripovijedaju da je i Isus zatražio Ivana da ga krsti, a za krštenja, kako propovijeda biblijski tekst, spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: "Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina."

Ivan Krstitelj bio je omiljen u narodu kao ponizan propovjednik koji je najavljivao da će „iza njega doći veći od njega".

Najvećim okupljanjem upravo Ivana cilj je promovirati obiteljske i duhovne vrijednosti te obilježiti obiteljsku nedjelju 30. srpnja 2017. misom u Crkvi Sv. Obitelji, koju krasi osam zvonika darovanih od strane osam srednjoeuropskih zemalja povodom katoličkog dana održanog 2005. godine.

Cjelodnevni program ovog druženja na živopisnom Kupresu obilovat će različitim sadržajima, među ostalim i povijesnom fotografijom svih sudionika, pokušajem obaranja najpoznatijeg rekorda na svijetu te neizostavnim koncertom Marka Perkovića Thompsona, iz čije je poznate pjesme „Vratit će se Ivan s 1000 momaka" proizašla ideja za ovo događanje kojim se promoviraju vrijednosti kupreške zajednice, ljepota kupreškog kraja i bogatstva kupreške tradicije i kulture.

Ovoga ljeta će okupljanje 1000 Ivana podignuti turističku ponudu ovog osebujnog kraja na novu razinu, a dobrodošli su svi ljudi dobre volje, dobrog namjera i otvorenog srca.

U obaranju Guinnessovog rekorda mogu sudjelovati Ivani, koji se trebaju prijaviti na stranici 1.000 Ivana najkasnije do 10. srpnja 2017., a na web stranici možete pronaći više informacija o samom projektu te planu i programu događanja.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS