banner
Objava: 17.1.2017 09:52
Čitanja: 1171
Autor: Administrator
Općinski sudovi
Inicijativa za osnivanje općinskih sudova u Posušju i Grudama
Inicijativa za osnivanje općinskih sudova u Posušju i Grudama
0
0

Prošlog je tjedna održana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a dio izaslaničkih pitanja i inicijativa odnosio se na rad pravosuđa u BiH.

Damir Jukić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda, uputio je pitanje Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH o imenovanju sudaca u Općinski sud Žepče, odnosno nacionalne zastupljenosti u ovoj pravosudnoj ustanovi koja je, prema Jukićevim saznanjima, na štetu Hrvata.

"Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinski sud u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?", pitanje je koje je Jukić uputio VSTV-u BiH.

Pritom je podsjetio kako vrijedeće zakonske odredbe jasno definiraju da sastav sudova treba odražavati nacionalnu strukturu stanovništva u pojedinoj općini. "Prema starom, ali i novom popisu stanovništva, u Žepču je oko 60% Hrvata, a samo je jedan od ukupno pet sudaca u Općinskom sudu u Žepču Hrvat", istaknuo je Jukić. Prema njegovim riječima, prvi je ovo put da netko postavlja pitanje o nacionalnom sastavu sudaca u Žepču, iako je neprikladna nacionalna zastupljenost sudaca Općinskog suda dugogodišnji problem Hrvata u toj općini.

Uz Jukićevo pitanje o nacionalnoj strukturi sudaca u Općinskom sudu u Žepču, kako piše Večernji list, iz Kluba Hrvata prema Ministarstvu pravosuđa Federacije BiH upućena je i inicijativa kojom su zatražene izmjene i dopune Zakona o sudovima koje bi omogućile osnivanje općinskih sudova u Posušju i Grudama.

U obrazloženju inicijative stoji kako se broj stanovnika u dvije spomenute općine Zapadnohercegovačke županije značajno povećao. Prema popisu iz 2013. godine, Posušje ima 20.477, a Grude 17.134 stanovnika. Kao jedan od razloga otvaranja sudova u Posušju i Grudama je i udaljenost od postojećih u Ljubuškom i Širokom Brijegu veća od 30 kilometara.

Tagovi
Komentari
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ABCPortal.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
Sva prava pridržana © ABCPortal.info
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
Dizajn i programiranje: 4ANTS